Mijnhardt Wonen Zeist

Loostad Vastgoedontwikkeling  (Zeister Warande BV).    Nieuwe woonwijk in Zeist: Mijnhardt Wonen. In opdracht van Loostad Vastgoedontwikkeling hebben we met onze partners het project succesvol kunnen afronden. Roel Huijnen van WSP Infraontwikkeling heeft de inrichting van de buitenruimte van ontwerp tot en met realisatie bouw- en woonrijp maken van het gebied gecoördineerd en gerealiseerd en is benieuwd hoe Dennis Damink van Loostad Vastgoedontwikkeling de samenwerking heeft ervaren. We vragen het hen!

Zeist.jpg
Dubbele foto.PNG

Dennis vertel eens hoe jij het proces hebt ervaren sinds je op dit project bent gestart in 2018

Dennis: Het project was al enige tijd in verkoop toen ik startte, maar de verkoop verliep toen nog moeizaam. Vooral de prijs-kwaliteit, de bouwkundige kwaliteit en de civieltechnische kwaliteit waren niet op orde. De markt was ook niet zoals nu. Dus toen ik aantrad heb ik besloten het project in twee fases te knippen. Fase 1; rijwoningen en appartementen en fase 2; twee kappers en vrijstaande woningen. Fase 2, het duurdere segment, is her ontwikkeld en hier hebben we een verbeterslag gemaakt op zowel de kwaliteit van de openbare ruimte als de kwaliteit van de woningen. We zijn flink aan de slag gegaan met het civieltechnische deel en dit heeft geleid tot veel verbeteringen. Hier zie je duidelijk het effect van de gezamenlijke inspanningen terug. Ik kan dan ook zeggen dat ik hier erg tevreden over ben. “het is ons maar mooi gelukt met zijn allen”

Welke uitdaging heeft dit project met zich meegebracht

Dennis: Als de verhouding prijs-kwaliteit niet kloppend is dan is de meest eenvoudige oplossing meer kwaliteit toevoegen, maar dat kost uiteraard vaak geld. We hebben moeten zoeken om met een beperkt extra budget toch extra kwaliteit toe te voegen. Dit hebben we onder andere gedaan door bijvoorbeeld de voordeuren te verplaatsen in de woning en de beukmaten te veranderen. Het openbaargebied hebben we aangepakt met verbeteringen op het gebied van materialisatie. Met de inzet WSP hebben we betaalbare alternatieve weten te vinden. Dat was een gezamenlijke zoektocht die we met succes hebben kunnen afronden. Dit is door ons enorm gewaardeerd. Als ik ons uiteindelijk resultaat zie dan ben ik daar uitermate tevreden over.

 

Roel: Wijzigen van materialisatie was inderdaad lastig aangezien ook de gemeente niet met iedere optimalisatie akkoord kon gaan. Op dat moment gaat de zoektocht verder.

Een van de grootste uitdagingen van het project waren de wisselingen van personeel bij alle betrokken partners tot en met de gemeentelijke contactpersonen. Als je kijkt naar de mensen die intensief betrokken zijn geweest bij ons project dan is bijna iedereen uitgewisseld. Met wisselingen van de wacht gaat er vaak toch kennis verloren. Gelukkig hebben we de kennis goed kunnen borgen en daarmee het project op de rit gehouden.

 

Dennis: “Het was een vastgelopen motor, dan is het goed om nieuwe gezichten in het project te krijgen, die gaan met frisse moed weer verder” Ufkes heeft hierin ook altijd een positieve houding aangenomen en zijn vanaf het begin oplossingsgericht geweest.

Hoe is dit project uiteindelijk haalbaar gemaakt: Wat was het plan van aanpak

Dennis: Er is te veel gekeken naar de financiële haalbaarheid. 15 jaar gelden zat dit project al bij VolkerWessels Concern en is zo uiteindelijk bij Loostad Vastgoedontwikkeling terecht gekomen. Het eerste plan was hoogbouw te realiseren, maar hier was de omliggende woonwijk op tegen. Later bleek dat de verkoop van de grondgebonden woningen ook niet voldoende op gang kwam. We hebben er toen voor gekozen om het project in fases te knippen en fase 2 te her ontwikkelen.  Inmiddels is het project helemaal afgerond en volledig verkocht.

Alle projecten zijn uniek, wat maakt dit project uniek voor jou

Dennis: Ten eerste is het een prachtige locatie en ligt het strak aan een bestaande woonwijk die uitkijkt over veel groen. We hebben met de buurt intensief overleg gehad in de bestemmingsplan fase omdat wij daar in eerste instantie veel meer wilde realiseren dan de buurt wilde. Bestaand groen had iedereen hoog in het vaandel staan. De gemeente ging aan de andere kant van ons plan nog een fietstunnel maken en gebruikte daarvoor een deel van ons grondgebied. Toen ik het project op mijn bureau kreeg is het toch gelukt om naar te vredigheid de boel te her ontwikkelen. Van een project met grote uitdaging hebben we dit omgebogen naar een volledig opgeleverd werk en dat geeft veel voldoening.

Waar ben jij het meest trots op het project

Dennis: Het mooiste van het vak is dat je soms jaren bezig bent maar uiteindelijk, als alles goed is afgerond, je er langs kan rijden met je gezin en kan laten zien wat je hebt gemaakt. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.

Staat er al een volgend project gepland om samen te werken?

Dennis: ja vast, we kijken periodiek welke projecten we samen met WSP kunnen oppakken. Overigens is het zo dat je niet altijd zelf kunt beslissen. Samenwerkingspartners die niet gebonden zijn aan een infrastructureel aannemer, die eisen soms dat werkzaamheden worden aanbesteed. Je hebt het niet zelf in de hand maar het is zeker de intentie om te komen tot samenwerking.

Oude Zeist.png

Ontwerp

Het ontwerp van het plan is gebaseerd op het Hollands Classicisme, de stijl die eind 17e eeuw zo belangrijk werd en kenmerkend is voor Zeist en omstreken. De naam van het project verwijst naar de farmaceutische fabriek van Andries Mijnhardt, die in 1907 op deze locatie stond. Een historische locatie die nu in het totaal 76 woningen telt.

Projectomvang

1e fase:

28 appartementen

19 rijwoningen

4 tweekappers

 

2e fase:

22 tweekappers

3 vrijstaand

 

VW partijen die bij deze ontwikkeling betrokken zijn geweest.

-        Loostad (Zeister Warande BV) als ontwikkelaar en hoofdopdrachtgever

-        WSP in opdracht van Loostad (Zeister Warande BV)

-        KWS in opdracht van WSP

-        Ufkes in opdracht van Loostad (Zeister Warande BV)

-        Van Kessel (groen, daktuinen, bemaling) in opdracht van KWS en Ufkes

-        VW materieel in opdracht van Ufkes en KWS

-        Aveco de Bondt in opdracht van Ufkes en WSP

-        Van Hattum en Blankevoort in opdracht van Ufkes

 

Dank aan iedereen die aan dit succesvolle project heeft meegewerkt.